Fynd av pärlor

I Nya Lödöse har vi hittat relativt få personliga tillhörigheter. Därför är det extra spännande nu när vi har hittat ett helt gäng pärlor från Nylöse-tid!

Personliga tillhörigheter i Nya Lödöse

Nu när undersökningarna av Nya Lödöse är inne på sitt tredje år kan vi konstatera att vi hittills har hittat ganska få personliga tillhörigheter som Nylöseborna lämnat eller tappat. Detta är egentligen inget konstigt i sig. Naturligtvis tar man med sig sina saker när man flyttar, och de mer värdefulla ägodelarna har man extra koll på. Att hålla sina golv och andra ytor rena och fria är praktiskt. Men ibland kan det ändå hända att ett smycke, ett mynt eller något annat personligt föremål förloras på ett eller annat sätt. Vi har bland annat funnit några pilgrimsmärken som någon haft med sig från en vallfärdsplats, en dolk och ett litet järnkors. I två gravar fanns radbandspärlor. Vi har också hittat flera skor. Vem som har ägt alla dessa saker är dock svårt att veta.

Svårtolkad arkeologi

För någon vecka sedan undersökte vi ett kulturlager från Nya Lödöse. Lagret fanns på en yta som till stor del tyvärr av består moderna betongrester från 1900-talets fabriksbyggnader. Rör- och kabelschakt skär genom de arkeologiska lämningarna kors och tvärs. Det innebär att vi endast har små "öar" av arkeologi kvar att undersöka vilket gör de arkeologiska lagren mer svårtolkade. Även i skrivande stund är vi något osäkra på om detta kulturlager utgör resterna av en utomhusyta (förberedd för odling kanske?) eller inomhus (golv i en bodliknande konstruktion?). Analyser av jordprover och de föremål och ben vi samlat in kan förhoppningsvis hjälpa oss att klargöra detta.

Elisabet gräver fram pärlor i kulturlagret från Nya Lödöse-tid. Foto: Markus Andersson.

Fynd av pärlor

I beskrivna kulturlager hittade vi hur som helst inte mindre än fjorton små mörka pärlor av ben, en fasetterad pärla tillverkad i bergkristall och en rund pärla av bärnsten! Dessutom fanns en hel del fragment från ytterligare pärlor. Pärlorna låg tillsammans så de hör med största sannolikhet till samma smycke. De flesta av pärlorna upptäcktes direkt i jorden men vi insåg att det kunde finnas fler. Eftersom att den mörka jorden har färgat benpärlorna nästan svarta så valde vi att vattensålla jorden så att vi kunde få fatt på alla pärlorna. Det fanns ingen rest av snöre eller tråd kvar av smycket, men alla pärlor har hål genom sig.

Benpärlor under utgrävning. Foto: Markus Andersson.

Pärlor tillverkade av ben. Foto: Markus Andersson.

Pärlan av bergkristall. Foto: Markus Andersson.

Elisabet Schager
Arkeolog

Publicerat:
19 maj 2015

Kategorier:
Analys
Arkeologi
Fynd

Taggar:
Fynd
Lödöse

 

16 nov 2018

Arkeologi, Förmedling, Projekt

Uppdragsarkeologins unika egenskaper

Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer

31 okt 2018

Arkeologi, Förmedling, Historia, Kyrka och kyrkogård, Osteologi

Giftmordet i Nya Lödöse

Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer

27 okt 2018

Analys, Arkeologi, Osteologi

En ovanlig åkomma

Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer