Uppdragsarkeologins unika egenskaper
Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer
Här skriver vi arkeologer, osteologer och andra specialister kontinuerligt om vad som pågår i projektet. Nya resultat, genomgångar av fältverksamheten och olika arkeologiska teman, allt ryms här.
Arkeolog Ivonne Dutras bidrag till EAA konferensen 2018
Läs mer
Ett mord funnet i det historiska källorna...
Läs mer
Analys av en äldre kvinna från Nya Lödöse
Läs mer
Den publika gruppen närvarade och deltog i den internationella konferensen i arkeologi som hölls i Barcelona under september.
Läs mer
Första skelett med 'pipmärke' funnet i Nya Lödöse
Läs mer
Vad vet vi hittills om stadens uppbyggnad?
Läs mer
Osteolog Cathrine Andersson Färnström berättar
Läs mer
Vackra glasbitar ifrån Nya Lödöse funna under 2017 års grävning
Läs mer
En pilgrimsflaksa funnen i Nya Lödöse som är tillverkad i Tyskland
Läs mer
Två halster funna under 2017 i Nya Lödöse.
Läs mer
Carolina Ask
Läs mer
Daniel Larsson
Läs mer
Lisa Larsson och Lena Troedson
Läs mer
Vilka är det som arbetar bakom logotypen Staden Nya Lödöse?
Läs mer
Vilka leder projektet Staden Nya Lödöse?
Läs mer
Vad är det som Maria Paring, Jens Heimdahl och Jonas Bergman letar efter i sina luppar?
Läs mer
Vad gör den publika gruppen och vem delar ansvaret att förmedla till allmänheten?
Läs mer
Vem tvättar alla fynd och djurben?
Läs mer
Vi är många som grävt Nya Lödöse, men vilka är vi som gräver i år 2017?
Läs mer
Vilka är projektets benexperter och vad kan ben säga oss?
Läs mer
Vem är vår konservator och vad gör Madelene Skogbert?
Läs mer
Tobias Glansberg och Timmy Norell arbetar som grävmaskinister i projektet Staden Nya Lödöse.
Läs mer
Vad gör en föremålsspecialist och vilka är det som jobbar för projektet Staden Nya Lödöse?
Läs mer
Vem är projektet Staden Nya Lödöses GIS-ansvariga och vad gör en sådan?
Läs mer
Vem är det som sätter Nya Lödöse arkeologin i fokus och vem är det som tar de fina bilderna på fynd och på det arkeologiska fältarbetet? Jo minsann, ingen mindre än fotograf Markus Andersson.
Läs mer
Nu under våren 2017 har vi undersökt en yta utmed Slakthusgatans södra sida. Orsaken var att nya VA-rör skulle läggas här. Efter att Nya Lödöse övergavs var ytan först odlingsmark, sedan låg Slakthusgatan här i 100 år. Detta gör att mycket få ingrepp gjorts här de senaste 390 åren och att stadslämningarna är ovanligt välbevarade. VA-schaktet undersöks i tre etapper.
Läs mer
Projektet Nya Lödöse fick en exklusiv förhandstitt på Göteborgs stadsmuseums nya basutställning om Nya Lödöse och Göteborgs födelse, här skvallrar vi lite om dess storslagenhet...
Läs mer
Olika delar av kyrkan och kyrkogården har undersökts i omgångar och även i år (2017) kommer en del att grävas. Samtidigt pågår arbetet med att analysera det som redan har undersökts, så att vi så småningom kan presentera en helhetsbild över kyrkoområdet i staden. De olika notiser som finns i arkiven är en viktig del av detta arbete.
Läs mer
Planeringen inför årets kommande undersökningar är i full fart och vi tänkte visa vad som komma skall.
Läs mer
Nu när vinterkylan har dragit in över Gamlestaden kan man inte låta bli att fundera över hur invånarna i Nya Lödöse gjorde för att värja sig mot det bistra väder som i själva verket råder under stora delar av året på våra breddgrader.
Läs mer
I Nya Lödöse har vi hittat några enstaka skärvor med metallisk, glänsande keramik, så kallad "lustreware". Vad gör denna speciell? Vart kommer den ifrån?
Läs mer
Armborst, kulor, svärd och belägringar. De återkommande nordiska krigen påverkade även Nya Lödöse.
Läs mer
Året går mot sitt slut och vi har alla hunnit lägga en hel del erfarenheter och minnen till handlingarna. I projektet Nya Lödöse innebar 2016 en intensiv och givande fältsäsong som gett oss en mängd ny information om stadens historia.
Här sammanfattar vi några av resultaten från år 2016.
Läs mer
Lutfisk, ölbryggning och Lucia-firande. Under december berättar vi om traditionella julbestyr och namnen som är kopplade till respektive dag.
Läs mer
Matvanor, särskilt rester efter fisk, har visat sig kunna säga oss mycket om livet i Nya Lödöse. Och vad kan fiskfynd säga oss om människors rörelser mellan nationsgränserna under 1500-talet?
Läs mer
Den publika kommunikationen till allmänheten är omfattande i Nya Lödöse-projektet. Tack vare en rad olika verktyg kan vi på ett bra sätt nå ut med våra resultat.
Läs mer
Vad händer med alla skelett efter att de tagits ur marken? Vilka analyser gör vi, och vad kan de säga oss? En av våra osteologer berättar.
Läs mer
Om hur de döda och äldre gravar behandlades på Nya Lödöses kyrkogård.
Läs mer
Under årets fältsäsong hittade vi Nya Lödöses hittills största brunn med mycket spännande föremål!
Läs mer
Hur kan arkeologer bli bättre på att förmedla arkeologi, är en av frågorna doktoranden Ivonne Dutra Leivas från Linnéuniversitet ställer sig.
Läs mer
Nu snurrar vi ljuset och sätter vår filmare i fokus. Vad tycker Daniel Lindskog om arkeologi?
Läs mer
Alva har kommit på besök till Nya Lödöse utgrävningen sedan start så vi riktar strålkastaren från arkeologerna mot en besökare. Vad tycker Alva om den arkeologiska utgrävningen?
Läs mer
Ett litet fynd som säger något om handtvättens kutym i Nya Lödöse
Läs mer
I Nya Lödöse har det funnits importvaror från nästan hela världen.
Läs mer
Här kommer en podd som ni kan lyssna på angående Nya Lödöse!
Läs mer
På en av årets ytor i nordvästra delen av staden Nya Lödöse, har ett arbetslag undersökt stadslämningar.
Läs mer
Barnmorskor och barnafödande i Nya Lödöse.
Läs mer
Vi fortsätter vårt arbete vid kyrkogården och gör fler analyser direkt i fält.
Läs mer
Visualisering av en stadsgård!
Läs mer
Olika slags typer av spel i Nya Lödöse.
Läs mer
En omsorgsfullt utsmyckad grav har påträffats på kyrkogården.
Läs mer
En kort resumé om vad visste vi när vi började undersökningarna och vad vet vi nu.
Läs mer
Vid undersökningarna av Nya Lödöses vallgrav hittades en hel del läder och mer eller mindre intakta skor.
Läs mer
Glaset från Nya Lödöse ger oss en inblick i nylösebornas fönster och dryckeskärl.
Läs mer
Här kan ni se tolkningarna av de fyra stadsgårdarna och deras förändring över tid.
Läs mer
Utifrån de skriftliga lämningar kommer vi närmare människorna som bodde och vistades i staden.
Läs mer
Diverse föremål funna i Nya Lödöse vittnar också om en religiös tillvaro i den tätbebyggda staden.
Läs mer
Arbetetsprocessen efter att ha hittat en stor mängd djurben.
Läs mer
Vad är det som händer när det blir mörkt och kallt ute? En tapper skara arkeologer kommer att jobba året ut med fältarbetet. Men det är även nu som de stora sammanställningarna av undersökningarna sätter igång.
Läs mer
För att veta varifrån keramiken kommer, kan leran analyseras (genom grundämnesanalyser). Kanske ligger det några Varbergskärl i våra fyndbackar någonstans…
Läs mer
En sked av tenn har påträffats inne i ett av husen. Föremålet är en personlig tillhörighet och tar oss närmare människorna som bodde i staden Nya Lödöse.
Läs mer
Vid Nya Lödöses södra vallgravssida har det påträffats många olika föremål såväl som träkonstruktioner. Armborstnöten vittnar om ett vapen som kunde användas både vid krig och jakt.
Läs mer
När en stad anläggs ska markytorna först förberedas. Förberedningen kan innebära att stabilisera marken med bland annat flis och torvplattor, men syftet kan likaså vara att dränera den fuktiga marken.
Läs mer
Vi har hittat ytterligare ett ledtråd till hur djuren bodde i staden, det var nämligen så att även djurens fähus hade trägolv. Och åter igen, får vi inblick i vardagen, där föremål och analys från en avfallsgrop tar oss närmare nylöseborna.
Läs mer
Det är inte enbart grönsaker och kryddor som man har odlat i staden, utan även medicinalväxter. Ringblomman kan vara hittills det äldsta fynden av ringblomma i Sverige!
Läs mer
Analysresultat av tänder visar på tand(o)hälsa bland Nylöseborna. Många som levde i staden hade riktigt dåliga tänder vilket i värsta fall ledde till döden.
Läs mer
Idag är upphetsningen hos osteologerna, projektets benspecialister, total. Vi har hittat det första riktigt säkra arkeologiska fyndet av torskfisken lubb i Sverige!
Läs mer
Behöver arkeologer fortfarande papper och penna ute i fält? Kanske inte, den digitala åldern har kommit till Nya Lödöse! För första gången använder vi oss i år av surfplattor ute på undersökningsytan för att effektivisera dokumentationsarbetet.
Läs mer
Då och då hittar vi extra spännande information om livet i och omkring Nya Lödöse. Den här gången har vi hittat en hel gädda i ett hus, liksom skriftliga källor som belyser att norrmännen sålde sin andrahandssorterade fisk till Nylöseborna!
Läs mer
I Nya Lödöse har vi hittat relativt få personliga tillhörigheter. Därför är det extra spännande nu när vi har hittat ett helt gäng pärlor från Nylöse-tid!
Läs mer
Visningarna i fält är en del av den arkeologiska verksamheten i Gamlestaden. Vårt syfte är att tillgängliggöra kulturarv, förmedla kunskap och bemöta intresse och frågor. Den publika verksamheten riktas till såväl skolor och experter som till allmänt intresserade.
Läs mer
På en utgrävning tar vi bort det vi är intresserade av under tiden som vi arbetar för att förstå sammanhanget mellan de olika lämningarna. Detta innebär att vi måste dokumentera det vi arbetar med på olika sätt så vi i efterhand kan pussla ihop allt vi tagit bort.
Läs mer
Att göra en arkeologisk undersökning är mycket mer än att ”bara” gräva fram saker. Den här lilla bildserien visar en del av allt det som händer utanför gropen.
Läs mer
Vi började med att schakta oss ned i vallgraven och rensa fram palissaden (pålverket). Vallgraven visade sig vara i gott skick. Den har varit grund men bred, det har förmodligen varit möjligt att vada över vallgraven, om än mödosamt.
Läs mer
Jag har förmånen att återigen vara lagledare för ett arbetslag under utgrävningarna. Vi skall tillsammans undersöka ett område söder om Säveån som idag är en parkeringsplats.
Läs mer
Den 26e mars regnade det från sidan, som så ofta sker här på Västkusten. Efter lunch skulle vi åter bege oss ner i schaktet där vi stött på en pålverk som vetter mot Nya Lödöses vallgrav i söder.
Läs mer
De arkeologiska undersökningarna av Nya Lödöse 2013 och 2014 resulterade bland annat i åtta tydliga stadsgårdar med gator och vretar (trånga passager mellan hus). Några undersöktes inte till fullo på grund av undersökningsområdets utbredning. I år fortsätter undersökningen av Nya Lödöses stadsbebyggelse.
Läs mer
Har man legat under en sten det senaste året så kanske man inte har märkt av det, men annars är det svårt att undgå att ämnet mens har fått ett otroligt stort genomslag i den mediala debatten den senaste tiden.
Läs mer
I en hög trätunna påträffades många fragment av ett och samma dryckesglas tillsammans med ett helt grisskelett, keramik, fragment av kritpipor och matavfall.
Läs mer
Vi som grävde i Gamlestaden 2013 och 2014 har fått förtroendet att fortsätta även detta år. Nu ska vi undersöka ett område som gränsar till dem vi undersökte 2013–14 och ett område söder om Säveån, precis i den södra utkanten av Nya Lödöse.
Läs mer
Den 27-28 november anordnades seminariet Stadsarkeologiskt forum i Uppsala och vi var ganska många från Gamlestadsprojektet som deltog.
Läs mer
"Av de drygt 500 gravar som då hade grävts fram var denna en av två innehållandes bevarade delar av kläder eller liksvepning..."
Läs mer
Vid årets utgrävning undersökte vi bland annat två stadsgårdar vars gavlar vette ut mot kyrkogården. Dessa hus har haft flera rum och antas bestå av en boningsdel och en förrådsdel.
Läs mer
Under andra veckan av augusti höll vi på att avsluta årets undersökning av kyrkogården, när det plötsligt dök upp ytterligare ”något gammalt” i närheten av Säveån.
Läs mer
När den arkeologiska undersökningen av Nya Lödöses kyrkogård nu går mot sitt slut kan vi konstatera att gravarna har varit många, till och med fler än vad vi väntade oss från början.
Läs mer
Sedan den första slutundersökningen i Gamlestadsprojektet inleddes i februari 2013 så har grävmaskinisten Tobias dagligen varit med arkeologerna ute i fält.
Läs mer
I februari 2013 grävdes de allra första gravarna på Nya Lödöses glömda gamla kyrkogård som nu får lämna plats åt det nya Gamlestadstorget.
Läs mer
Ett 60-tal pilgrimsmärkena har hittats i Sverige, nu ytterligare två i Nya Lödöse.
Läs mer
Registreringen av fyndmaterialet från förra årets undersökningar börjar nu bli klar och det är dags att påbörja rapportarbete och fördjupade analyser av fynden.
Läs mer
Stadstomterna som vi grävde ut under 2013 har för första gången tolkats i 3D. Här presenterar vi hur det kan ha sett ut i bostadskvarteren.
Läs mer
I skrivande stund pågår utgrävningar av fler hus i Nya Lödöse.
Läs mer
Skeletten på den stora kyrkogården vittnar om livet i staden Nya Lödöse. På många av skeletten finns spår av sjukdomar, skador och åldersrelaterade krämpor.
Läs mer
Under veckan före påsk och under påskhelgen ställdes spårvagnstrafiken mot Kortedala in.
Läs mer
Nya Lödöse låg i en brytpunkt mellan Sverige, Norge och Danmark, och området var periodvis oroligt.
Läs mer
Historien om Gröna Malin ger ännu en bild av kvinnors liv i Nya Lödöse.
Läs mer
Utöver att vända sig till de historiska källorna, som det går att läsa om i del ett, finns ett annat sätt att komma nära de verkliga kvinnorna: Genom att studera de begravda människorna på kyrkogården.
Läs mer
I skrivande stund är tre arkeologer igång med årets första slutundersökning i Gamlestan. Till att börja med undersöker vi en yta där det tidigare har stått en bensinstation.
Läs mer
Hur kan vi säga något om kvinnors liv förr? Först och främst kan vi konstatera att det fanns fler än ett sätt att vara kvinna i Nya Lödöse. Då som nu varierade människors liv och möjligheter efter deras ställning i samhället.
Läs mer
Nu har jag suttit med registrering av yta "3:4", kyrkogårdsytan, sedan i höstas. Jag och mitt lag har ansvarat för att Nya Lödöse kyrka och kyrkogård skulle undersökas slutgiltigt under säsongen 2013, en säsong som blev mycken längre än vi någonsin hade kunnat ana.
Läs mer
I strålande vårsol har den första arkeologiska undersökningen år 2014 dragit igång i Gamlestaden.
Läs mer
Det var en varm sommardag i juni, och i det stora vita tältet som täckte lämningarna av Nya Lödöses kyrka och kyrkogård rådde febril aktivitet.
Läs mer
Vid bearbetningen av keramikkärlen från utgrävningarna i Nya Lödöse har kronologi och proveniens prioriterats. Från vilka tider och vilka platser kommer kärlen?
Läs mer
Det började under viss stress. Ett par dagar före jul 2012 fick vi veta att vi hade fått uppdraget att genomföra den stora undersökningen i Gamlestaden.
Läs mer
De sista arkeologerna har lämnat Gamlestadstorget inför vintern, men när fältarbetet avslutats tar specialistanalyserna och rapportskrivandet vid.
Läs mer
Ett föremål som återfinns i marken från svunna tider har bevarats tack vare att faktorer i miljön, som till exempel syrehalt och temperatur, varit låga och stabila.
Läs mer
Vid undersökningarna i Nya Lödöse påträffades en hel del medeltida byggnadsvirke, främst syllvirke, grundförstärkningsmaterial till byggnader och en del golvrester.
Läs mer
Accessoarer för fåfänga borgare.
Läs mer
Nya Lödöse var en handelsstad där många varor passerade på väg till den slutgiltiga köparen.
Läs mer
Där du idag kan kliva på spårvagn fyra eller nio löpte under Nya Lödöses tid en arm av Göta älv.
Läs mer
Tack vare goda bevaringsförhållanden på begravningsplatsen kan vi undersöka om det finns spår av måltider i buktrakten av de begravda kropparna.
Läs mer
Blyplomben är ett av fynden som ger oss inblick i livet i Nya Lödöse.
Läs mer
Det är inte enbart lämningar och fynd från Nya Lödöse tid som vi hittar i Gamlestan..
Läs mer
Två fynd som hittades i utgrävningsområdet Kyrkogården/ Kyrkan, är dessa pärlor och ett järnkors.
Läs mer
Vilka slags sängar kan man tänka sig att Nylöseborna hade?
Läs mer
Något som den arkeologiska undersökningen inte kan ge så många svar på är hur det såg ut inne i husen vi gräver ut.
Läs mer
Det arkeologiska fyndmaterialet kan berätta mycket om vardagslivet i staden och ge oss en inblick i dåtidens samhälle och människornas liv…
Läs mer
Vid Gamlestadstorget döljer sig delar av Nya Lödöses kyrka och kyrkogård. I marken vilar den försvunna stadens invånare och varje dag arbetar arkeologerna med att försiktigt rensa fram och ta hand om benen som finns kvar.
Läs mer
Öldrickandet tillhör våra äldsta bordstraditioner och före etablerandet av de stora bryggerierna på 1700- och 1800-talet bryggdes nästan allt öl i liten skala av hushållen själva.
Läs mer
När vi berättar om våra undersökningar och resultat kan mycket verka förledande självklart. Ofta säger vi: ”detta är ett hus” eller ”såhär var det att leva på den här tiden”. I själva verket är allt vi säger tolkningar av mer eller mindre tydliga spår i jorden och i arkiven.
Läs mer
Undersökningsytan där kyrkan och kyrkogården grävs ut bjuder på oväntade moment och ett stort material.
Läs mer
I utkanten av dagens Falkenberg ligger resterna av staden Nya Falkenberg, ungefär jämnårig med Nya Lödöse. Nya Falkenberg omtalades som öde år 1552 och är idag tämligen bortglömd. Från staden har vi en inblick av hur det kunde ha gått till att flytta in till en nygrundad stad.
Läs mer
Keramik är en av de vanligaste fyndposterna vi hittar i Nya Lödöse, och de avspeglar både en internationell handel och sannolikt också en befolkning av många nationaliteter.
Läs mer
Fotografering har alltid varit en viktig del av arkeologisk dokumentation. Under utgrävningarna av Nya Lödöse använder vi oss också av lodfotografering.
Läs mer
Inom den yta vi undersöker direkt öster om S:t Pedersgatan har vi tagit bort alla lämningar från tiden efter Nya Lödöse. Här framträder nu lämningarna av bebyggelsen i Nya Lödöse.
Läs mer
Nya Lödöse försvinner från sin ursprungliga plats i takt med de arkeologiska undersökningarna, men just poängen med arkeologi är att något måste få finnas kvar. Men vad?
Läs mer
Vid undersökningarna av Nya Lödöse har vi tillgång till en fältkonservator. Detta är en person med stor erfarenhet av arkeologi som har specialiserat sig på föremålens bevarande.
Läs mer
Att gräva inne i tält är en annorlunda och märklig upplevelse för arkeologer som är vana vid utomhusliv.
Läs mer
I ett så stort projekt som Nya Lödöse är en hel rad människor inblandade, inte bara arkeologer. Här arbetar också flera specialister inom olika områden.
Läs mer
Under vintern har arkeologerna grävt ut Nya Lödöses kyrkogård. Djupt under gräsmattorna har de som lagts till sista vilan i Nya Lödöse legat i 500 år.
Läs mer
Vissa spår efter livet i staden syns inte med blotta ögat, och under utgrävningen undersöks därför en del av jorden under mikroskop.
Läs mer